Grip ve Grip Aşısı
Havalar yavaş yavaş soğumaya, kış kendini göstermeye başladı. Manavlar,pazarlar bol C vitaminli portakallar ve mandalinalar ile dolup taşmaya başladı. Kışta bizi en çok etkileyen, iş gücümüzün düşmesine sebep olan, yaşam kalitemizi bozan, varsa diğer sağlık problemlerimizin daha da kötü hale gelmesine neden olan hastalık şüphesiz griptir. Bu yazımızda grip nedir, grip aşısı nedir, gribin diğer soğuk algınlığı hastalıklarından farkı nedir onu ele alacağız.
Grip ; İnfluenza adı verilen bir virüsün neden olduğu özelikle kasım-mayıs ayları arasında görülen yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığı ise influenza virüsü dışında diğer mikroorganizmaların neden olduğu ve genellikle daha hafif seyreden kendisini burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile gösteren üst solunum yolları hastalıklarının genel ismidir. Grip vakaları daha ağır bir tablo olarak kendini gösterir, yüksek ateş, karın ağrısı ve tüm vücutta ağrı grip belirtilerindendir. Grip; viral bir hastalıktır bu nedenle antibiyotik fayda etmez. Risk grubunda bulunanlar gribe yakalandığında mutlaka hekime başvurmalıdır. Eczacınızın önereceği ilaç dışındaki takviye edici ürünler gribi daha kolay atlatmanıza yardımcı olur.
Gripte kimler risk grubunda;
-Gebeler
-Sağlık çalışanları
-Obez olanlar
-Astım-KOAH gibi kronik rahatsızlığı olanlar
-Kalp-damar sistemi hastalığı olanlar
-Kronik karaciğer hastalığı olanlar
-Metabolik rahatsızlığı olanlar
-Diyabet hastası olanlr
-Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar
-65 yaş üzeri yaşlılar
-Kronik böbrek yetmezliği olanlar
-Serebral palsili olanlar, kas hastalığı olanlar,nörolojik rahatsızlığı olanlar risk grubunda yer alır.
Özellikle risk grubunda yer alanların grip aşısı yapılması tavsiye edilir.
Grip aşısı nedir?
Dolaşımda yer alan girp virüsleri her sene değişime uğramaktadır bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından dolaşımdaki virüsler baz alınarak bazı hesaplamalar yapılır, bu hesaplamalarla seneye oluşabilecek muhtemel virüs çeşitliliği ile ilgili modellemeler yapılır. Her sene bu matematiksel hesaplamalar doğrultusunda oluşabilecek virüs karşıtı aşılar üretilir. Grip aşılarının içeriği her sene değişmektedir, bu nedenle aşılar her sene yapılmalıdır.
Grip aşısının her sene eylül ayından itibaren ocak ayının sonuna kadar hatta şubat ayının ortasına kadar da yapılması tavsiye edilir.
Grip aşısı ölü (inaktif) virüslerden elde edildiği için hastalık yapmaz. Aşı yerinden görülen hafif ağrı ve hassasiyet normaldir, birkaç gün sonra geçer. Aşı yapıldıktan sonra nadiren soğuk algınlığı benzeri belirtiler görülebilir fakat bu 1-2 günde geçer.
Kimler grip aşısı olamaz?
-6 aydan küçük bebekler
-Şiddetli yumurta alejisi olanlar
-Daha önce grip aşısı olup alerjik reaksiyon öyküsü olanlar
-Grip hastalığına yakalanmış ve halen hasta olanların grip aşısı olması tavsiye edilmez.
Çocuklar grip aşısı olabilir mi?
Özellikle astım-alerjsi öyküsü olan çocuklar veya kronik rahatsızlığı olan çocuklara aşı yapılması tavsiye edilir.
6 ay- 3 yaş arası çocuklar; ilk kez aşılanıyorsa 1 ay ara ile 2 kez yarım doz
3-8 yaş arası çocuklar ; ilk kez aşılanıyorsa 1 ay ara ile 2 tam doz
8 yaş üzeri çocuklar ; yılda 1 kez tam doz yapılması önerilir
Sosyal Güvenlik Kurumu grip aşısını karşılıyor mu?
Grip aşısının bazı çeşitleri bazı durumlarda SGK tarafından karşılanmaktadır.
Grip aşısı bedeli; gebeliğin 2. veya 3. trimesterinde olan gebeler, astım dâhil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar, diyabet dâhil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce her Eylül ilâ Şubat dönemleri içerisinde reçete edildiğinde bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır (SUT Madde 2.4.3.B). 15-10-2018
Grip aşısının ödenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi eczacınızdan alabilirsiniz.
Ecz.Abdullah KAYA