Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş.’nin Türkiye’de başarılı bir model olduğunu belirten Vali Abdullah Erin, başta turizm yatırımları olmak üzere müteşebbisleri teşvik edecek bir projeleri olan Şanlıurfa Turizm Yatırım A.Ş.’yi kurmak için hazırlıklara başladıkları müjdesini verdi.
Bu yıl yedincisi düzenlenen Şanlıurfa Yapı İnşaat Mobilya ve Dekorasyon Fuarı açılış töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa’da devasa yatırımlar yapıldığını, tarımdan turizme, eğitimden sanayiye kadar her alanda yerel yönetimler, meslek kuruluşları, iş çevreleri ve toplumla uyum içerisinde olduklarını, belirlenen hedeflere emin adımlarla yürüdüklerini söyledi.
Şanlıurfa’ya son yıllarda yapılan kamu yatırımlarının büyüklüğünü hatırlatan Vali Erin, yılların birikmiş sorunlarını bir iki yılda çözme imkânı olmadığını söyledi. Başlatılan her alandaki ilerlemenin daha iyi, daha müreffeh bir Şanlıurfa hedefi olduğunu kaydeden Vali Erin, bunun için sarfedilen emeğin ödülünün büyüklüğünü bu dünyadaki maddiyatla kıyaslamadıklarını, iş sahibi yaptıkları insanların duası ve Allah rızasını gözettiklerini dile getirdi.
Bir yandan Şanlıurfa’nın sanayi altyapısını geliştirmek için çalışırken, diğer yandan ise Türkiye’deki en büyük tarımsal üretimi gerçekleştiren Şanlıurfa’nın potansiyellerini değerlendirmek için Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni kurduklarını ve buranın faaliyete geçmesiyle tarım ürünlerini katma değerli mamüllere dönüştürmek için peşpeşe fabrikalar kurulacağını kaydeden Vali Erin, Şanlıurfa markalarının dünyada ses getirmeye başlayacağını ifade etti.
Besi Organize Sanayi Bölgesinde de MÜSİAD ile projelendirilen bir proje sayesinde 65 milyon liralık bir hayvancılık yatırımı yapılacağını ve Şanlıurfa’nın hayvancılık alanında büyük yatırımlar almaya başlayacağını dile getiren Vali Erin, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında hayata geçirilen anahtar teslimi fabrika uygulamasını il merkezinden başlayarak ilçelere de yaymaya başladıklarını, hem Şanlıurfalı hem de yabancı müteşebbisleri yatırıma teşvik ettiklerini söyledi.
Vali Erin, Ayakkabıcılık İhtisas Bölgesindeki 13 fabrika binasının 2-3 ay sonra faaliyete alınacağını ve ilk etapta 2500-3000 gencin burada iş sahibi olacağını, aynı anlayışla geliştirilen Tekstil İhtisas Bölgesinde halen çalışan 5-6 bin çalışana ilave olarak yeni fabrikalar kurulmaya devam ettiğini dile getirerek, “Felaket tellallarının yaymaya çalıştıklarına bakmayın. Biz her sektörde yeni fabrikalar kurmaya, yeni istihdam alanları oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla, eskiden olduğu gibi kopya çekmek suretiyle icraatlar yapmayacağının altını çizen Vali Erin, “Başta, yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere elbirliği, güç birliği yapmak suretiyle son iki yıldır çalışarak kuruluşunu tamamladığımız ve şehrin ortak aklı olarak nitelendirebileceğimiz şehrin tüm aktörlerinin yer aldığı Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. ile turizm potansiyelimizi değerlendirmeye ve dünyanın dört bir yanında şehrimizi tanıtmaya yönelik programımızı da belirlemiş durumdayız. 2019 yılı sonuna kadar her ay en az 1-2 etkinlikle uluslararası çapta, profesyonelce hazırlanmış organizasyonların gerçekleştiğini göreceksiniz. Bu faaliyetlerin cazibe merkezi haline getireceği şehrimizde altyapı eksikliklerini tamamlamak zorundayız. Şu anda karşı karşıya kaldığımız en büyük handikapımız bu. Geçen yıl son yirmi yılın rekorunu kırarak bir milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladık. Günübirlik ziyaretçilerle Şanlıurfa bölgenin en fazla turist çeken ili oldu. Cumhurbaşkanımızın 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmesiyle, yılı 2 milyon turistle kapatma beklentimiz var. Ancak, bugün Urfa’ya geldim, yer bulamadım diye sorunlarla karşılaşmamız mümkün. Hızlı bir şekilde yatak kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Başta yerli yatırımcılarımızın beş yıldızlı devasa oteller yapmamıza gerek yok. Bunun en güzel örneği Mardin’de var. Sahip olduğumuz çok sayıda tarihi evlerimiz var. Bunları hızlı şekilde restore ederek sadece kahvaltı ve bir gecelik yatak hizmeti sunabilecek alanlara dönüştürebiliriz. Bu alanda büyük talep var ve bu talebi karşılamaya yönelik birşeyler yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
ŞANLIURFA TURİZM YATIRIM A.Ş. KURULACAK
Şanlıurfa’da turizm sektörünün talep ettiği konaklama tesisi sayısını artırmak için Valilik koordinesinde yerel yönetimlerle birlikte butik otele dönüştürülebilecek yapıları tespit ettiklerini ve kısa sürede çalışmalara başlayarak buraları değerlendireceklerini ifade eden Vali Erin, “Ama bizim asıl istediğimiz, özel sektörün bu işe el atması. Bu anlamda meslek kuruluşlarımızın, MÜSİAD’ın, TÜSİAD’ın, ASKON’un, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve diğer meslek kuruluşlarımızın tamamının bir araya geleceği, yatırım yapma konusundaki çekingenliği, iştahsızlığı kırmak üzere birlikte hareket edeceği bir Turizm A.Ş. için çalışmalarımızı yürütüyoruz. En kısa süre içinde bu anlamda amiral gemisi olarak tabir edebileceğimiz yatırımcı bir kuruluşumuzu Şanlıurfa’ya hediye etmek istiyoruz. Aynı, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş.’de olduğu gibi, Türkiye genelinde örnek bir modeli geliştirmiş bir il olduğunu ispatladı. Turizm Yatırım A.Ş. ile birlikte, başta turizm olmak üzere diğer yatırımları da büyük bir cesaret ve elbirliğiyle sermayenin yatırıma yönlendirilmesi suretiyle şehrimizin gelişmesini sağlayabilir, ekonomik ve sosyal refahını artırabiliriz” dedi.
Açılış töreninden sonra fuara katılan firmaların stantlarını ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini ileten Vali Erin, düzenlenen fuarların şehrin ekonomisine olumlu katkılar yapacağından şüphe duymadıklarını belirterek, fuar düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 12-04-2019