Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve nesli tükenmek üzere olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altına alındı.
Ceylanpınar ilçesinde kendi doğal ortamlarında koruma altına alınan ceylanların üremeleri de teknik personeller gözetiminde yapılıyor. TİGEM’in arazilerinde en son sayıları 300 olarak açıklanan ceylan sayılarının şuan ne kadar olduğu bilinmiyor. İlçedeki ceylan çiftliği, bir hayvanat bahçesinin çok ötesinde, ceylan koruma alanı olarak görülüyor. TİGEM’in 1 milyon 761 bin dekarlık dünyanın en büyük tarım işletmeciliğinin yapıldığı alana kurulan doğal yaşam parkındaki ceylanlar, her yıl üreyerek artıyor. CHP’li bir milletvekili, ceylanların sayısının azaldığını iddia etse de bu bilgi yalanlanmıştı.
İlçedeki 825 dekar büyüklüğündeki alanda Ceylanlar barınıyor. Ceylanlara suni bir müdahalenin yapılmadığı, tamamen doğal ortamda beslenip ürüyorlar. Ceylanlara, belirli dönemlerde besin takviyesi yapılıyor.
Türkiye’de sadece Ceylanpınar ilçesinde yaşayan ceylanlar, damızlık amaçlı da satılıyor. Özellikle turizm merkezleri ve hayvanat bahçelerinin ceylan talebi, bu parktan karşılanıyor. TİGEM arazisi içindeki ceylan parkı, Ceylanpınar’a gidenlerin en önemli uğrak yerlerinden biri oluyor. Ortalama 10 yıl yaşadığı belirtilen ceylanlar, 1 yaşından sonra üreyebiliyor. Bakım ve üremeleri kontrol altında tutulan ceylanların sayısının ne kadar olduğu açıklanmasa da, sayı olarak her yıl arttığı belirtiliyor. Kaynak: urfaolay.com