7256 Sayılı Yapılandırma Yasası Yürürlükte!
Başvurular Devam Ediyor.! Yasaya Yoğun İlgi!
Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanı Seyit Tekin, 17 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren vergi ve diğer borçların yapılandırılmasına ilişkin kanununun getirdiği kolaylıklardan yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olan yasanın yürürlüğe girdiği anda elektronik/internet ortamda başvuruların hemen başladığını ve yasaya ilginin yoğun olduğunu belirterek konuya ilişkin açıklamalar da bulundu.
Vergi Dairesi Başkanı Seyit Tekin, 7256 yapılandırma kanununun 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, kamu borcu bulunanların borçlarını Kanunun sağladığı imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabileceğini, dolayısıyla ekonomik faaliyetlerini daha rahat yürütebileceğini kaydetti.
Başkan Tekin, Gelir vergisi, Kurumlar vergisi, MTV, KDV, ÖTV gibi tüm vergilerin bu kanuna göre yapılandırılabileceğini belirtti. Ayrıca Çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar dahil idari
para cezalarnın bu kanun kapsamında yapılandırılacağını ifade etti. YURTKUR'dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin ve işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebileceğini de vurgulayan Tekin, kanunun 31 Ağustos 2020 tarihini esas aldığını ve bu tarih ve öncesinde tahakkuk ederek kanunun yayımı tarihi itibariyle kesinleşmiş olan ve kanunun yayım tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan borçların kapsama alındığını kaydetti. Vergi dairesi başkanı Seyit Tekin, motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahiplerinin de taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabileceklerini de kaydetti.
Yapılandırma ihlal edilmediği sürece borcu yoktur belgesi alınabileceğini de anlatan Tekin, 7256 sayılı kanun ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlandığını, ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme faizi, zamları yerine Yİ-ÜFE oranında belirlenecek tutarların tahsil edileceğini, böylece bu tutarların yaklaşık yüzde 75 oranında azaltılacağını, vergi aslına bağlı cezaların tamamen silindiğini vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ile özel usulsüzlük cezalarının ise yüzde 50 oranında indirimli olarak tahsil edileceğini ifade etti.
Peşin Ödemede Büyük İndirim!
- Katsayı Hesaplanmayacak!!!
- Yİ-ÜFE Tutarında % 90 İndirim Fırsatı!!
- İdari Para cezalarında % 25 İndirim!!
Yapılandırma Kanunu ile mükelleflere sağlanan peşin ödeme avantajına dikkat çeken Tekin, bu avantajlarla ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde katsayı alınmayacak. Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 oranında indirim yapılacak. Kanun kapsamındaki idari para cezalarından yüzde 25 oranında indirim yapılacaktır.
Yapılandırılan alacağın sadece 'fer'i alacaktan ibaret olması halinde ise kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında indirim yapılacak, taksitle ödeme seçeneği tercih edilmesi ve birinci taksit süresinde ödendikten sonra geri kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, katsayı alınmayacak, Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında indirim yapılacak, kanun kapsamındaki idari para cezalarından yüzde 12,5 oranında indirim yapılacaktır. Yapılandırılan alacağın sadece 'fer'i alacaktan ibaret olması halinde ise Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 25 oranında indirim yapılacaktır."
Taksit uyarısı
Taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi durumunda yasadan yararlanmanın en önemli şartı ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesidir. Dolayısıyla ilk iki taksit süresinde ödenmek şartıyla diğer taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesi ve eksik ödenmesi hali kanunun ihlali sayılmayacaktır.
Yapılandırmanın bozulmaması için ilk iki taksitin zamanında ödenmesi gerektiğin de anlatan Tekin "Başka bir ifadeyle kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2
taksiti ödemeyenler ile taksitlerden bir takvim yılında iki taksitten fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumlarında kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır" dedi.
Yasanın getirdiği avantajların devam edebilmesi için ödemelerin aksatılmaması gerektiğini dile getiren Tekin, ödemelerin internet kanalıyla anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartı ile ödenebilmesine imkân verildiğini işaret ederek, mükelleflerin kendi sağlığı için yapılandırılan vergi borçlarını kolaylıkla ve zahmetsizce internet üzerinden ödeyebileceklerini kaydetti.
Başvuru İçin Son gün 31 Aralık!
İlk Taksit Ödemesi 1 Şubat 2021!
Başkan Seyit Tekin, son başvuru tarihinin 31 Aralık olduğunu kaydederek, yapılandırma fırsatının kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. İlgili tüm soruların vergi dairesinin resmi internet sitesi ve 189 VİMER hattı aracılığıyla cevap verildiğini vurguladı. Tekin, konuya ilişkin olarak "7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna ilişkin her türlü soruya Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabilmektedir. Ayrıca konuyla ilgili yapılan tüm başvuru ve sorulara vergi daireleri en kısa sürede yanıt verecektir. Toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte olan bu yapılandırma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması, gerek başvuru sahiplerinin borçlarının tasfiyesinde gerekse de kamu alacağının bir an önce hazineye intikalinde peşin ödemelerin tercih edilmesinin büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşların, 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekir.’’dedi.
Tekin, devamında ’’Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden elektronik olarak yapılabileceği gibi vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla da yapılabilir. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan salgın hastalık nedeniyle salgının bulaş riskini azaltmak için başvuruların elektronik ortamda yapılmasının salgınla mücadele noktasında çok önemli olduğunu unutmayalım. Başvuru sırasında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerinden biri tercih edilebilecektir. Yapılandırılan tutarların 2 ayda bir ödenecek şekilde 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebileceğini peşin veya ilk taksit ödemelerinin 01 Şubat 2021 (bu tarih dahil) Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekir" diye konuştu. -ŞANLIURFA