Viranşehir’de yıllardır çiftçilerin kanayan yarası olan sulu tarımda ki enerji konusu yapılan tüm çalışmalara rağmen bir türlü giderilemiyor.
Bölgemizde pamuk, mısır vb ürünlerin ekimi ile başlayan sulu tarım beraberinde enerji ihtiyacını da getirdi. Gap Projesinin zamanında bitirilememesi yüzünden projelerde yaşanan aksamalar bu alanda son 20 yılda ciddi ilerleme sağlamasına rağmen bir türlü kökünde çözüme kavuşamadı.
Viranşehir’de 2011 yılında yapımına başlanan Mardin Sulama kanalı projesinden yararlanma adına ciddi adımlar atıldı. Yaklaşık 200 KM öteden gelen ve Gap projesinde önemli bir yeri olan Mardin Sulama kanalı aradan geçen 13 yıla rağmen bir türlü verim alınamadı. Binlerce Hektar alan sulama kanalından yaralanmak için gün sayarken maalesef yaşanan bazı küçük çaplı sıkıntılar çözümü de geciktiriyor.
DSİ tarafından yapılan ara kanallara gerekli ekipman desteği verilmesine rağmen bazı çiftçilerin yol olarak kullanılan alanları da ekmesi yüzünden sorun teşkil ediyor. Ayrıca DSİ tarafından bağlanan sayaçlara da zarar verilmesi yüzünden sulama kanalından istenilen fayda sağlanamıyor. Bu konuda bir türlü uzlaşmanın sağlanamamasından dolayı çiftçi adeta Dedaş’a mahkum oluyor.
Dedaş’a mahkum olan çiftçiler kuruma enerji borcunu ödemekte zorlanıyor. Sulama kanallarının faaliyete geçmesi ile birlikte belki de çiftçilerin bu alanda ki masrafları yarı yarıya düşecekken bir türlü uzlaşma sağlanamıyor. Bu durum çiftçiyi Dedaş’a mahkum ediyor.
Dedaş ise tam bir tüccar mantığı ile davranarak borcunu ödeyen ve ödemeyen çiftçileri adeta karşı karşıya getiriyor. Aynı hat üzerinde bulunan ve borcu olan ile olmayanı bir tutan Dedaş böylece toplumsal huzurun bozulmasına sebep oluyor. Dedaş’ın görevi borcunu verene enerji sağlamak vermeyenin elektriğini kesmek iken işin kolayına kaçarak tüm çiftçileri cezalandırıyor.
En son Viranşehir’in Güllügoç diye isimlendirilen bölgesinde yaşanan bu sıkıntı yüzünden vatandaşlar günlerce gergin yaşamış ve en son Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı’nın araya girmesi ile geçici çözüm bulunmuştu.
PEKİ ÇÖZÜM NE?
Viranşehir Bizim Gazetenin araştırıp gündeme taşıdığı bu sorunun çözümü elbette birbirlerini suçlayan değil çözüm üretebilecek aklın devreye girmesi için gerekli çalışmanın bir an önce devreye girmesidir. Bu konuda aklı selim ile hareket edilmesi gerektiğini dikkatini çekerek başta çiftçilerimizin çözüme yardımcı olmasıdır.
Mülki amirlerimizin devreye girmesi siyasetçilerimizin siyasi destek vermesi ile geniş çaplı katılımın olacağı bir toplantı düzenleyerek bu toplantıya alanlarında uzman kişilerin davet edilmesi ile birkaç gün sürecek bir seminerin yapılmasıdır. Artı ve eksilerinin tartışılacağı toplantıda sorun her yönüyle ele alınmalıdır. Buradan çıkacak karara herkesin harfiyen uymasıdır.