• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret13060451

Nerde Eski Bayramlar

27/03/2025

.


         Mehmet Fetih Göktepe eski bayramların daha fazla saygı ve sevgi içerdiğini belirterek, bu değerlerin yeniden canlandırılması gerektiğini belirtti. Bayramların sadece tatil olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Göktepe, bu bayramda özellikle büyüklerin ziyaret edilmesini vurguladı.

         Göktepe, “Eskilerde bayrama 15 gün kala külünçe yapılırdı, hazırlıklar günler öncesinden yapılırdı. Bayram sabah ise baba çocuklarıyla namaza giderdi sonra gelir evde bayramlaşır sonra ailenin büyükleri ziyaret edilir elleri öpülürdü ama şimdi akılsız telefon çıkmış herkes onunla uğraşıyor" dedi.

“ESKİ BAYRAM KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR”

         Eski bayramları anlatan Araştırmacı Şair Yazar Mehmet Fetih Göktepe, “Eski bayramlar ile şimdiki bayramları kıyaslamak mümkün değil. Eskiden insanlık vardı, komşuluk vardı, anne babaya saygı vardı, bir lezzet vardı. Eskilerde Ramazan ayında kadınlar cüz okunurdu, erkeklerde camilere gider cüz takip ederdi bayrama kadar. Eskilerde bahçeli evler vardı ikindi vakti olunca o bahçe yıkanırdı, halılar, keçeler serilirdi, sap yastıklar dizilirdi. İftara 5 dakika kala evlerin kapıları çalardı komşular birbirine yemek getirir, götürürdü ama şimdi apartmanlarda oturuyoruz hiç kimse komşularını tanımıyor o kültür yok oluyor” dedi.

“BAYRAMA 10-15 GÜN KALA KÜLÜNÇE YAPILIRDI”

         Eskilerde baklava tatlı ikramı yerine külüçe ikram edildiğini söyleyen Göktepe, “Bayrama 10-15 gün kala Urfa’da külünçe yapılırdı. Tepsiler dolu külünçeler fırına götürülür pişirilirdi çünkü eskilerde bayramlarda baklava, tatlı ikram etmek yoktu gelen misafirlere çay yanında külüçe ikram edilirdi. Daha sonra ev halkı büyüklerinin ellerini öperler sonra daha büyüklerini ziyaret ederdi” ifadelerini kullandı.

“AKILSIZ TELEFONLARLA UĞRAŞIYORUZ”

         Eski bayrama dair değerlerin birbir bittiğini söyleyen Mehmet Fetih Göktepe, “Bizim çocukluk dönemimizin bayramlarında Arap Meydanı’nda, Balıklıgöl’ün orada, Bamyasuyu’nda, Bahçelievler’de salıncaklar kurulurdu. Aile büyükleri babalar çocuklarının ellerinden tutar bayram yerlerine giderdi şimdi bunların hiçbiri kalmadı akılsız telefon çıktı onlarla uğraşıyoruz” diye konuştu.

“KURBAN OLAYIM ESKİ BAYRAMLARA”

         Şimdiki gençlerinde eski bayramları aradığını söyleyen Göktepe, “Kurban olayım eski bayramlara şuanda eski bayramlara rağbet var hatta bazı gençler eski bayramların hasretini çekiyor ama ne yazık ki eski bayramlar kutlanamıyor, komşuluk değişti, insanlık değişti, toplum değişti. Eskilerde Urfa’da 5-6 araç vardı şuanda her kapının 5-6 araç var” dedi.

GENÇLERE ÇAĞRI

         Son olarak bayramları eski bayramlar gibi yaşatılması için gençlere çağrıda bulunan Göktepe, “Büyüklerinizi ziyarete gidin, büyüklerinizin ellerinden öpün, büyükleriniz vefat ettiyse mezarlarını ziyaret edin, onların arkadaşlarını ziyarete gidin, büyükleriniz yoksa büyük insanları arayın ellerini öpün, dualarını alın” dedi.  Kaynak. Urfanatik.com

61 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar37.829437.9810
Euro40.846041.0097
Hava Durumu
Saat
Site Haritası