• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam1187
Toplam Ziyaret13009843

Açıklama Şöyle

İlk defa 2008 yılında tanıştığımız Genel Sağlık Sigortası (GSS), 74 milyon vatandaşın tamamını kapsayacak şekilde 01.01.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Yeşil kartlılardan işsizlere kadar milyonlarca kişi, yeni uygulamayla nelerin değişeceğini merak ediyor. Merak edilen konular hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurettin Nacar gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşte GSS ile ilgili en fazla sorulan sorular ve bununla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurettin Nacar’ın basın açıklaması;

KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTALISI OLACAK?

01.01.2012 tarihinden itibaren Türkiye'nin tamamına yakını GSS kapsamına alınacak. Dolayısıyla kimler  GSS'li olacak sorusu yerine, kimler GSS dışında kalacak diye sormak gerekiyor.

Buna göre:

  Milletvekilleri, 

  Kendi ülkesinde sigortalı olup da Türkiye'de bulunan yabancılar,

  Zorunlu askerlik görevini yerine getiren erler,

GSS dışında kalacak. Bunların dışındaki bütün işçiler, bağımsız çalışanlar, kamu çalışanları, isteğe bağlı sigortalılar, işsizler, ev hanımları ve yabancılar GSS'li olacak.

YEŞİL KARTLILARIN DURUMU NE OLACAK?

Yeşil kartlılar, yine mevcut kartlarını kullanmaya devam edecekler. 1 Ocak'tan itibaren GSS'li olarak tescil edilecek olan yeşil kartlılar, kartlarının vize tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Kartlarının vize tarihi dolduğunda ise bir ay içinde sosyal yardım vakıflarına gelir testi için başvuruda bulunacaklar. Gelir testinden geçenler yine ücretsiz/primsiz GSS'li sayılacaklar.

KİMLER GELİR TESTİNE BAŞVURACAK?

Herhangi bir şekilde çalışma hayatında bulunan işçi, memur, bağımsız çalışan, isteğe bağlı sigortalı ve yeşil kartlıların dışında kalan bütün vatandaşlar gelir testine başvuracaklar. 18 yaş altı vatandaşlar zaten GSS kapsamında sayıldıklarından gelir testine başvurmalarına gerek yok. Ayrıca SGK'dan gelir-aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de gelir testine gitmeyecekler.

NE ZAMANA KADAR BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Ocak ayı sonuna kadar sosyal güvencesi bulunmayan herkesin gelir testi için bulundukları ildeki sosyal yardım vakfına başvurması gerekiyor.


SORU: Eşim çalışmıyor ev kadını, öteden beri benim sosyal güvencemden yararlanmakta şimdi herhangi bir işlem veya ödeme yapma zorunluluğum var mıdır?

CEVAP: Eşiniz sizin sosyal güvencenizden dolayı herhangi bir ücret ödemeden GSS'nin kapsamından yararlanmaya devam edecek.

SORU: YEŞİL KARTLILARIN DURUMU NE OLACAK?

CEVAP: Yeşil kartlılar, yine mevcut kartlarını kullanmaya devam edecekler. 1 Ocak'tan itibaren GSS'li olarak tescil edilecek olan yeşil kartlılar, kartlarının vize tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Kartlarının vize tarihi dolduğunda ise bir ay içinde sosyal yardım vakıflarına gelir testi için başvuruda bulunacaklar. Gelir testinden geçenler yine ücretsiz/primsiz GSS’li sayılacaklar.

SORU: KİMLER GELİR TESTİNE BAŞVURACAK?

CEVAP: Herhangi bir şekilde çalışma hayatında bulunan işçi, memur, bağımsız çalışan, isteğe bağlı sigortalı ve yeşil kartlıların dışında kalan bütün vatandaşlar gelir testine başvuracaklar. 18 yaş altı vatandaşlar zaten GSS kapsamında sayıldıklarından gelir testine başvurmalarına gerek yok. Ayrıca SGK'dan gelir-aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de gelir testine gitmeyecekler.

SORU: Bakmakla yükümlü Olunan kişileri daha net bir şekilde açıklayabilir misiniz?

CEVAP: Bakmakla yükümlü olunan kişiler,18 Yaş Altında bulunan, Kız ve Erkek Çocuklarla, çalışmayan eşler, yine 18 yaş üzerinde olup da, 20 yaşına kadar orta öğretim ila 20 yaş ila 25 yaşına kadar yüksek öğrenime devam eden erkek çocuklarla, 01.10.2008 tarihinden önce anne veya babasının sosyal güvencesinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanmakta olan kız çocukları yine durumlarında değişiklik oluncaya kadar,GSS den hiç bir ücret ödemeden yararlanmaya devam edeceklerdir. Durumlarındaki değişiklikten kasıt, herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya başlamaları, veya evlenmeleri anlamındadır,

SORU: 01.10.2008 Tarihinden sonra 18 yaşını dolduran ve okumayan kız ve erkek çocuklarının durumu ne olacaktır?

CEVAP:01.10.2008 tarihinden sonra 18 yaşını dolduran okumayan kız ve erkek çocukları GSS Kapsamına alınabilmeleri için GSS Tescili için Kayıtlarını yaptırmaları yasa gereği zorunludur.

SORU: NE ZAMANA KADAR BAŞVURMAK GEREKİYOR?

CEVAP: Ocak ayı sonuna kadar sosyal güvencesi bulunmayan herkesin gelir testi için bulundukları ildeki sosyal yardım vakfına başvurması gerekiyor.

SORU: BAŞVURMAZSANIZ NE OLACAK?

CEVAP: Bir ay içinde gelir testine başvurmayan vatandaşlar SGK tarafından otomatikman tescil edilecekler ve ayda 106 lira GSS primi ödemeye başlayacaklar. Bu tescilden sonra da gelir testi için sosyal yardım vakıflarına başvurabilecekler.


SORU: KİMLER PRİMSİZ GENEL SAĞLIK SİGORTALI OLACAK?

CEVAP:Prim ödemeden GSS'li olmak isteyenler, yani yeşil kartlı gibi sağlık yardımı almak isteyenler gelir testine başvuracaklar. 2012 yılı asgari ücret rakamlarına göre, aylık aile içi kişi başı geliri 296 liradan az olduğu tespit edilenler, prim ödemeden GSS'li olacaklar.

SORU: GELİRİ 296 LİRAYI AŞANLAR NE YAPACAK?

CEVAP: Yapılan teste göre aile içi kişi başı gelir 296 ila 886 lira arasında çıkarsa, aileden bir kişi ayda 35 lira prim ödeyecek. Diğer aile bireyleri bu kişi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak GSS'li sayılacaklar. Dolayısıyla ailede herkes GSS kapsamına alınmış olacak. Geliri, 887 lira ila 1773 lira arasında olanlar 107 lira ödeyecekler. Geliri, 1773 liranın üzerinde olanlar ise 213 lira pirim ödeyeceklerdir.

SORU: GELİR TESTİNDE NELERE BAKILACAK?

CEVAP: Gelir testi yapılırken aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilecek. Buna göre ailenin puanlaması yapılacak. Gerekirse hane ziyareti yapılarak ailenin ekonomik durumu gözlemlenecek.

SORU: AİLEDE KİMLER DİKKATE ALINACAK?

CEVAP: Gelir testinde aynı hanede yaşayan eş, evli olmayan çocuklar ile büyük anne ve büyük baba dikkate alınacak. Yani ailenin toplam geliri bu kişi sayısına bölünerek bulunacak.

SORU: GELİR TESTİ NE ZAMAN SONUÇLANACAK?

CEVAP: Vatandaşın sosyal yardım vakfına başvurusundan sonra en geç bir ay içinde gelir testi sonuçlandırılmış olacak. Böylece vatandaş primsiz olarak GSS'li sayılıp sayılmayacağını veya ödemesi gereken prim tutarını öğrenmiş olacak.

SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN GELİR DÜZEYİ YÜKSEK OLANLARA ÖNERİLER: Daha önce bir şekilde Gelir düzeyi yüksek olduğu halde Sosyal güvencesi de olmayan ancak yeşil kart alanlar bundan böyle yapılacak incelemelerde Yeşil Karttan yararlanamayacaklarından İsteğe Bağlı Bağ-Kur Sigortalı olmaları halinde hem Sosyal Güvenlik şemsiyesi altına, hem de GSS kapsamına alınacaklardır.


SPAS PROGRAMI NEDİR ?

Kısaca SPAS Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminin kısaltılması olup, devredilen kurumlara ait farklı programlarda kayıtlı veriler tek bir programda birleştirilmiştir. T.C. Kimlik numarası ve provizyon tarihi yazılması suretiyle başka hiç bir işleme gerek duymadan provizyon verilmesi sağlanmıştır. SPAS kurumun tescil, hizmet, tahsis ve ödeme kayıtları ile nüfus kayıt tablolarını kullanarak sigortalılar ile bunların eş ve çocuk, anne ve babalarını tespit etmekte; 5510 sayılı kanun 60 inci maddesinde belirlenmiş genel sağlık sigortalısı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin GSS hak sahipliğini oluşturmaktadır. SPAS sorgulama yapıldığı anda sorgulanan kişinin GSS kapsamındaki sağlık yardımlarına müstahaklık durumunu belirlemektedir.

SPAS NASIL ÇALIŞMAKTADIR ?

SPAS' da T.C. kimlik numarası ile provizyon sorgulaması yapılınca öncelikle nüfus kayıt kütüğüne gidilerek kişinin doğum, evlenme boşanma, ölüm vb. tüm nüfus bilgileri kontrol edilmektedir. Ölüm halinde provizyon otomatik olarak sonlandırılmakta; evlenme ve boşanma hallerinde provizyon durumu sigortalının son durumuna uygun meri mevzuata göre güncellenmektedir. GSS kapsamındaki kişilerin yeni doğan çocukları nüfus kütüğü kayıt tarihi itibariyle otomatik olarak açılmaktadır.

Sistem tüm kayıtları otomatik olarak taramakta aktif olunması gereken statüde ( 4a, 4b, 4c, 60.cl,60.c3, 60g vb) tespit etmekte borç kontrolü yapmakta ve sigortalılık türüne göre sağlık yardımına hak kazanma koşulu olan 30 gün şartı yerine getirmesi bakımından son bir yıl içerisinde farklı statülerde geçen prim ödeme gün sayılarını tespitini ve birleştirmesini yapmaktadır.

KISACASI TESCİLİ YAPILAN SİGORTALILARIMIZIN EŞ VE 18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARININ SAĞLIK AKTİVASYONLARI SİGORTALININ KURUMUMUZA MÜRACAATI OLMADAN OTOMATİK OLARAK YAPILMAKTADIR. 18 YAŞINI GEÇEN ÇOCUKLARI İÇİN SON MEVZUATA UYGUN ŞEKİLDE KONTROLÜ YAPILARAK ÖĞRENCİ İSELER ÖĞRENCİ BELGELERİNİ İBRAZ ETMEK SURETİYLE SAĞLIK GÜVENCELERİ AÇILMAKTADIR. SİGOTALILARIMIZIN ANNE VE BABALARI İÇİNDE BEYAN VERMELERİ GEREKMEKTEDİR.



2053 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.494234.6325
Euro36.135936.2807
Hava Durumu
Saat
Site Haritası