Viranşehir Hadi Kutlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi güzel bir duyarlılık örneği daha sergileyerek GERİ DÖNÜŞÜM seferberliği başlattı. İşte yapılan açıklama:
Okulumuzda " GERİ DÖNÜŞÜM " seferberliği --------
Benim yapacağım ile ne olacak demeyin?
ben+sen+o bizleri; bizler+sizler+onlar ise HERKES' i oluşturur.
Bu dünya HEPİMİZİN' in ! Daha güzel bir dünya için el ele verelim.
***Geri Dönüşüm Niçin Önemlidir?
1.Doğal Kaynaklarımız Korunur
2.Enerji Tasarrufu Sağlanır
3.Atık Miktarı Azalır
4.Ekonomiye Katkı Sağlanır
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. İkinci bir tanım olarak da geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.
Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Çöpün içindeki geri dönüştürülebilir malzemelerin önemli bir miktarını yiyecek ve içecek ambalajlarında kullanılan metal, plastik ve cam atıklar ile kağıt ve karton oluşturmaktadır. Tüm bu malzemelerin tekrar üretim sürecine geçmesi için aşağıdaki beş temel basamak gerçekleştirilir.
Geri Dönüşüm Sisteminin 5 Temel Basamağı:
1.Kaynakta Ayırma; Değerlendirilebilir nitelikli atıkları organik çöple karışmadan oluştukları kaynakta ayırarak biriktirme.
2.Değerlendirilebilir Atıkları Ayrı Toplama; Bu işlem değerlendirilebilir atıkların çöple karışmadan temiz bir şekilde ayrı toplanmasını sağlar.
3.Sınıflama; Bu işlem kaynağında ayrı toplanan malzemelerin cam, metal plastik ve kağıt bazında sınıflara ayrılmasını sağlar.
4.Değerlendirme; Temiz ayrılmış kullanılmış malzemelerin ekonomiğe geri dönüşüm işlemidir. Bu işlemde malzeme kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayarak yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
5.Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma; Geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır.