18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 08.09.2006 tarih ve 26283 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ile tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır. Halen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerine destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Ziraat Mühendisleri Odasının düzenlediği basın açıklamasında, Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Projesinin bitirileceği yönünde söylentiler olduğunu, hizmetin devam etmesi ve geliştirilmesi gerektiği ifade edilmiş, konu ile ilgili talepleri sıralanmıştır.
Ülkemizde istihdam bekleyen binlerce ziraat ve gıda mühendisi ile tekniker olduğu gerçeği de dikkate alınarak, üreticilerin sınırlı bilgiye sahip olmalarından kaynaklı sorunların çözümünde aktif rol alan tarımsal danışmanların desteklenmesi hem işsizlik açısından hem de verimli üretim noktasında zaruret arz etmektedir.
Bu bağlamda;
1. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesine son verileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
2. Tarım alanında gelişmiş ülkelerin tarımsal faaliyetlerinde benzer uygulamalar mevcut mudur? Mevcut ise bu uygulamaların tarımsal üretime etkileri nasıldır?
3. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin uygulama süreçlerinde tespit edilen sorunlar nelerdir? Bu sorunların çözümü konusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
4. Karşılaşılan sorunların çözümü konusunda üniversitelerin ve ilgili meslek örgütlerinin görüş ve önerileri alınmış mıdır?
5. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin üretime yansımaları konusunda bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
6. Tarımsal desteklemeler ve hibe projelerinde üreticiye belli oranda danışman veya teknik eleman desteği verilmek koşulu ile projenin başlangıcından bitimine kadar zorunluluk getirilmesi yönünde talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
7. Tarım danışmanlarının maaş ve özlük haklarının geliştirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalar nelerdir? Mevcut değil ise tarım danışmanlarının talepleri doğrultusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
8. Tarım danışmanlarının özlük haklarının devlet güvencesine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?
12.04.2016