• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi163
Bugün Toplam1313
Toplam Ziyaret13005914

URFALI KADINLARIN İFTAR YÜKÜNÜ FIRINCILAR ÇEKİYOR

.


            Şanlıurfa’da fırıncılık ile uğraşan vatandaşların en çok çile çektiği ay olarak bilinen Ramazan ayında bu yılda manzara değişmedi.
            Ocak fırını önünde çalışan fırıncılar sıcak ve oruç nedeniyle adeta kavruluyorlar. Sıcak ve oruca ek olarak gelen tepsiler nedeniyle fırıncılar ayrı çile çekiyor. İftar zamanı yaklaşık 150 ayrı tepsi pişiren fırıncıların tepsiler nedeniyle iş yapacakları alan kalmıyor.
            Kentte gelenek haline gelen tepsi yemeği kültürü en çok Şanlıurfalı Hanımları yemek derdinden kurtarıyor. Ev ahalisinin bu derdini saatlerde sıcak fırın ateşi karşısında çalışmak zorunda kalan fırın ustaları çekiyor. Mübarek Ramazan ayının maneviyatının tam anlamıyla yaşandığı kentte fırınlar akşam saatlerinde açılıyor. Fırınların kepenklerini açması ile birlikte de yoğun mesai başlıyor. Şanlıurfalı kadınların hazırladıkları sebzeler et ile buluşarak fırının yolunu tutuyor. Patates, Patlıcan, Biber, Domates dörtlüsünün hakim olduğu tepsi yemeklerine arada tavuk ürünleri de katılsa da Ramazan ayında diğer günlere oranla lahmacun yapımı azalıyor. Güveç ve patates yemekleri fırın tezgahlarında yerini alırken Urfa klasiği haline gelen patlıcan ve biberler ise iftar saatine yakın fırınların önlerine kurulan masalarda mis kokuları ile yöre halkının açlığına açlık katıyor.
            Şanlıurfa’da pirinç pilavı ve makarnanın dahi fırına gönderildiği düşünüldüğünde fırınların Ramazan ayındaki yoğunluğu gözler önüne serilebiliyor. Yoğun ateşin başında, işin en zor kısmını yapan pişiriciler ise yemekler nedeniyle ekmek pişirmeye yer kalmadığından yakınıyor. Kokusu ve görüntüsüyle iştah kabartan lezzetli yemeklerin pişmesinin ardından yanına ekmeklerini alan vatandaşlar, iftar sofrasına oturuyor.
            Yaklaşık 30 yıldır fırıncı olduğunu söyleyen Durmuşlar pide ve lahmacun sahibi Hüseyin Durmuşlar, her gün yüzlerce tava ve tepsi yemek pişirmekten bıktıklarını ifade etti. Ramazanda özelikle evlerde yemek yapılması gerekirken evde hiç kimsenin yemek yapmadığını söyleyen Durmuşlar “Artık olacak gibi değil. Bir evden 3 ya da 4 tepsi yemeği geliyor, dayanamıyoruz. Halkımızı bu konuda duyarlı olamaya davet ediyoruz” dedi. 30-05-2017
874 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası