• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam135
Toplam Ziyaret12920280
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
TÜRKİYE’DE ARAZİ TOPLULAŞIRMA-2
28/09/2011
 

Arazi toplulaştırılması; tarımsal arazileri niteliklerine göre  sınıflandırarak , bir kişiye ait farklı alanlardaki küçük arazi grupları  yerine  o arazinin toplamını karşılayacak kadar en az miktarda parça arazinin (mümkün olursa tek bir parçanın) , o kişiye verilesi olarak tanımlanıyor. Arazi toplulaştırılmasının gerçekleştirilmesi, iş gücünden, akaryakıttan, tarla sınırlarındaki kayıplardan kar edilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, bu sayede toprağın işlenebilmesi süresi ve kalitesi artıyor. Arazi toplulaştırılması  sonrasında  yapılacak diğer iyileştirilmelerle  de sulama,gübreleme ve ilaçlama gibi yatırımların daha ucuza mal edilmesine olanak sağlanmış oluyor. Arazi toplulaştırılması  ile küçük arazileri birbirinden ayıran, kullanılmayan arazi şeritleri azaltılarak, bunlarında  tarımda kullanılması sağlanmış oluyor. Toplulaştırma projesinin, sulamayı ucuz yapmak, istimlak parası ödememek, her parseli sulama kanalına dayalı yapıp sulama oranını arttırmak, parsellerin yollarının yapılması ve tarlalardaki kaya ve taş gibi malzemeleri temizleyerek toprağın kapasitesini iyileştirmek gibi amaçlarda yapılıyor.

 

Arazi tapulaştırma çalışmaları,5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” kapsamında yürütülüyor ve 3038 sayılı “Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu kanunu” ve uygulama yönetmeliği  gereğince öncelikle sulama alanlarında uygulanıyor tapulaştırma çalışmaları havza bazında uygulanabileceği gibi bir köyün kadastral sınırları içerisinde  de uygulanabilir. Tarım reformu genel Müdürlüğü, kuru tarım alanlarında  yapılan tapulaştırma uygulamalarını, söz konusu alanın ilerde sulamaya açılabileceği düşünülerek mevcut sulama kriterlerini de dikkate alarak planlanıyor. Kurum yetkilileri, sulama ve kuru tarım alanlarının her ikisinde de toplulaştırma uygulama  yöntemi gerçekleştirdiklerini, ancak sulama alanlarına öncelik verildiğini ifade ediyor.

             Yıllar yılı tarım ülkesi olarak bilinen ve nüfusunun  büyük bir bölümü tarım emekçilerinden  oluşan  Türkiye’de  özellikle miras yoluyla tarım arazilerinin  küçük parçalara bölünmesi, verimli ve düşük maliyetli  tarımsal üretimin  önünü  tıkayan  en önemli etkenlerden  biri durumunda . parçalanmaların yoğunlaşması ve birim alandaki  maliyetlerin artması üzerine  son dönemde arazi tapulaştırma çalışmaları gündemde daha çok  yer alır oldu. Bu noktada son dönemde gündeme getirilen  yöntemlerden biride  tarım arazileri için bora kurulması oldu. Miras yoluyla  parçalanan tarım arazilerinin tapulaştırılması  amacıyla  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı  Tarım arazilerinin  ihale  yöntemi  ile alım, satım ve kiralamasını  gerçekleştirecek  olan “ Tarımsal Edindirme Ofisi” adı altında yeni bir kurumun  kurulması için  hazırlıklarını sürdürüyor.  Tarımsal Arazi Edindirme ofisi için Fransız Kırsal Alan  gelişimi  ve Düzenleme Fonu (SAFER) model alınıyor. Tarım işletmelerinin ölçeğinin  büyütülmesi amacıyla  çalışan  SAFER, arazi alım,satım ve kiralama işlemlerini  düzenliyor. Türkiye’de Kurulacak olan   “Ofis” in ise, ülke koşullarına göre  görev ve yetki alanlarının belirlenmesi ve yürüteceği çalışmaların altyapısının oluşturulması için birtakım düzenlemeler yapılıyor.  Ofis’in kredi olanakları  da sağlayan bir kurum olması yönünde planlar üzerinde çalışılıyor.  Arazi toplulaştırılma çalışmalarına  ilişkin  genel kanı ,doğru bir eylem olduğu ve bu konuda yapılacak olan çalışmalara hız verilmesi gerekir. Yapılacak diğer iyileştirme , sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi yatırımların  daha ucuza mal edilebileceği  ve bütün  bu faktörlerin sonucunda birim alandan elde edilen verimi artırarak, rekabet edebilirlik ölçüsünde bir kazanç sağlanacağı ifade ediliyor.   


2573 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
Hava Durumu
Saat
Site Haritası