• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam192
Toplam Ziyaret12920809
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
Kapanmayan yara tesettür
23/05/2016

            Bundan 10-15 yıl önce tesettürle ilgili sorunumuz başkaydı, şimdi daha başka. O zamanalar sorun tesettürün despotça yasak olmasıydı. Ancak buna direnen müminler, değerini bilerek ve hakkını vererek başlarında bir taç misali taşımaya devam ettiler. Bu yasak Müslümanların azmini ve tesettürün değerini daha da artırıyordu.

Ancak günümüzde sorun çok farklı bir boyutta, çok daha derin ve tehlikeli. O da tesettürün içinin boşaltılmasıdır. Hem de Müslümanların kendileri tarafından. Elbette bizim mahalle dışından birilerinin parmağı var bu işte…”Ilımlı İslam” “light İslam” “Anadolu İslam’ı” “Amerikan İslam’ı” “Protestan İslam” vb. uyduruk terimleri hatırlayınız…

Yani dört bir yandan sinsice veya açıktan yapılan plan filim fırıldaklarla birçok İslami değer gibi tesettürün de içi boşaltıldı. Son yıllarda başörtüsü üzerindeki yasağın kalkmasıyla belki sayılarda artma olduysa da tesettürün ruhu kaybedilerek tesettür değerinde aksine bir düşüş yaşandı ve yaşanmaya devam etmektedir.

Tesettür sürekli ve sosyal bir ibadet, çıplaklık ise tam tersine sosyal ve sürekli bir haramdır. Namaz, oruç gibi ibadetler ferdi ve belli bir vakitte olup bitmektedir. Halbuki mü'mine bir bayan Allah (cc) ve Resulü (sav) nün emrine uyarak örtündüğünde her an ibadet üzeredir. Yarı çıplak giyim tarzları ize sürekli bir haramdır. Ayrıca bir bayan bu haliyle çarşıya sokağa çıktığında kendisine şehvetle bakan binlerce erkeğin şehvetlerini tahrik ettiğinden binlerce haram işlemiş olmaktadır. Tesettürlü bayan ise İslam’ın tesettür emrini lisanı haliyle anlatmış ve sosyal bir ibadet yapmış olmaktadır. Zira hayır olsun şer olsun bir şeye sebep olan onu yapmış gibidir.

Tesettürle ilgili diğer bir konu da kültür emperyalizmi sonucu oluşan ve gelişen yozlaşmalardır. Şöyle ki lügatte de örtünmek anlamına gelen tesettürden asıl maksat, kadının çekiciliğini izale etmek, namahrem ve kem gözlerden sakındırmak, şehevi tahriklere engel olmak suretiyle iffet ve namusu korumak, şehevi sapmalar yüzünden ortaya çıkabilecek karışıklıkları önlemek, özetle kadını maddi - manevi olumsuzluklardan korumaktır.

Ancak pratiğe baktığımızda var olan tesettür uygulamalarının bu maksada yeterince uygun olmadığını görüyoruz. Bazen mü'mine hanımlar İslami tesettürün amaçlarını ve ruhunu kavrayamadıklarından enva-ı çeşit renk ve desende giysi ve eşarplar giyme konusunda adeta birbirleriyle yarışıyor ve daha çok dikkat çekmektedirler.

Diğer taraftan tesettür giyimine yönelik çalışan firmalarda takva değil de çıkar hesapları öne alınıyor. (Tabii bunun müstesnalarının olduğunu ifade etmemiz gerekir.) Kısacası kafa yapılarımız kapitalizmle yoğrulduğundan maalesef tesettür de bir yönüyle kültür emperyalizmine yenik düştü. Bunun neticesinde gayet cazip mankenler, son model tesettür çeşitleriyle podyumlarda boy gösterir oldular. Rengârenk elbiseler ve eşarplar da cazibede birbirleriyle yarışmaya başladılar. “Tesettür modası” “tesettür defileleri” vb. uygulamalar, adeta tesettürün ruhunu öldürmektedir.

Bu tür davranışlardan gaye belki kısmen tesettüre yabancı belli kitleleri tesettüre ısındırmak olabilir ki bu da tartışmaya açık bir konudur. Ancak görebildiğimiz kadarıyla asıl gaye cazibeye yöneliktir. Bu ise daha önce beyan ettiğimiz gibi tesettürün gaye ve ruhuna tamamen terstir. İman eden bir kadın, tesettürü, tesettürün ruhuna uygun taşımak zorundadır. Böylece birilerine değil kendisini yoktan var edene kendini beğendirmiş olur.

Şunu da bilelim ki tesettürde en ideal ve takvaya en uygun giyim şekli yüzün de örtülmesini sağlayan ve tesettürün amaçlarına uygun olan giyim tarzlarıdır. Vücut hatlarını belirtmeyen, tüm avret mahallini kaplayan ve içini göstermeyen kalınlıktaki tüm giysiler fetva ölçülerine uygun olmakla birlikte takvaya uygun olanı yukarıda söylediğimizdir.

          Yüce Allah da şöyle buyurur: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, cilbaplarını / bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (Ahzab 33/59)

         "Ey Adem oğulları! Size avret yerlerinizi örten giysi ve giyinip süsleneceğiniz elbise indirdik. Takva elbisesi ise en hayırlı olandır. İşte bunlar Allah'ın ayetlerindendir. Umulur ki öğüt alırlar." (Araf, 7/26) Sübhaneke… Bihamdike… Esteğfiruke…



2229 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
Hava Durumu
Saat
Site Haritası