• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi35
Bugün Toplam332
Toplam Ziyaret13004578
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
YABANCI OTLARLA MÜCADELE-2
16/05/2011

     

      Kültür bitkilerinin sağlıklı olarak yetiştirilmesi etkili yabancı ot mücadele yöntemlerinden birisidir. Sağlıklı olarak yetişen kültür bitkisi yabancı otlarla çok daha başarılı şekilde rekabet edebilmektedir. Bu üstün rekabette zayıf düşürülen yabancı otlar diğer mücadele yöntemleriyle kolayca ortadan kaldırılabilmektedir. Sağlıklı kültür bitkisi yetiştirme yöntemlerini sırayla görelim.

     a)Ekim nöbeti uygulamak: Yabancı otlarla savaşımda ekim nöbetinin önemi çok büyüktür. Bu yöntemle ekim şekli ve zamanının seçimi, rekabet kabiliyeti yüksek kültür bitkisi seçimi, özel tarımsal işlemler isteyen kültür bitkisi seçimi gibi faktörler büyük önem kazanmaktadır. Şeker pancarı, mısır ve birçok sebze rekabet yeteneği zayıf olan kültür bitkileridir. Yoğun yabancı ot görülen tarım alanlarında bu bitkilerin ekimi sonucu yabancı otlardan fazla zarar görülür. Bazı kültür bitkileri vejetasyon boyunca çapalama, boğaz doldurma gibi işlemlere gereksinim duyarlar. Yabancı otun yoğun olduğu yerlerde bu tip çapa bitkileri ekilerek en azından yabancı otların populasyonları azaltılmış olunur. 

    

      b)Dayanıklı çeşitin kullanılması: Yabancı otlarla mücadele yöntemlerinden birisi de dayanıklı çeşit kullanılmasıdır. Trakya Bölgesi’nde Canavar otu’na dayanıklı ayçiçeği ekimi yapılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

   

    c)Ekim zamanının ayarlanması: Yabancı otların bazıları mevsimlere bağlı olarak çimlenirler. Bu yabancı otların çimlendiği mevsimde ekilen kültür bitkilerine karşı söz konusu yabancı otlar genellikle üstün rekabet gücüne sahip olmaktadırlar. Kültür bitkisi ekimini yabancı otların çimlendiği bu peryottan öne veya sonraya almak suretiyle bu grup yabancı otun zararından korunmak mümkün olabilmektedir.

    d)Uygun kültür bitkisi seçimi: Ekilecek kültür bitkisi tohumlarının o bölgeye adapte olmasına, uniform olarak çimlenmesine, çimlenme gücünün yüksek olmasına, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir.  Eğer bitki o bölgeye adapte olamamış, uniform çimlenme yok ve çimlenme yüzdesi düşükse alanda kültür bitkisinin olmadığı boş alan kalacak ve o alanı yabancı ot kaplayacaktır. Ayrıca konkrens gücü yüksek çeşitler seçilmelidir.

    e)Uygun gübreleme ve toprak özelliklerinin düzeltilmesi: Kültür bitkisinin sağlıklı olarak yetişebilmesi için gerekli besin maddelerinin verilmesiyle birlikte toprak özelliklerinin kültür bitkisinin isteği doğrultusunda değiştirilmesi gerekmektedir.             

     Toprağa üniform olarak verilen gübreden kültür bitkisi ve yabancı otlar aynı derecede yararlanmaktadırlar.Bu nedenle sıraya ekilen kültür bitkilerinde gübrelerin şerit (bant) şeklinde sadece bu bitkilere verilmesiyle yabancı otların faydalanması azaltılabilmektedir. Gübreleme bandından 20 cm veya daha uzakta bulunan yabancı otlar bu gübreden faydalanamazlar.

  

    f)İyi tohum yatağı hazırlanması: İyi hazırlanmamış tohum yatağında kültür bitkileri iyi çıkış yapamayacak ve o alanda yabancı otlar hakim olup kültür bitkisini olumsuz etkileyeceklerdir.

    g)Eğere mümkün ise damlama sulamanın yapılması gereklidir: Damla sulama ile bitkiler sulandığında belli bir alan sulanacak ve oradaki yabancı otlar çimlenip problem olacaktır. Aksi taktirde salma sulama yapıldığında tüm alan sulanacak ve tüm alandaki yabancı otlar çimlenip problem olacaktır.


2709 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası