• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi46
Bugün Toplam481
Toplam Ziyaret13004727
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
PAMUKTA YAPRAK BİTLERİ VE YAPRAK PİRELERİ ZARARI
03/08/2011

       Pamuk zararlılarından olan yaprak bitleri ve Empoasca pamuk sezonu boyunca devamlı ve az görülmesine rağmen daha çok  temmuz sonu-ağustos aylarında pamuklarda zararları yüksektir. yaprak bitleri fumajin (zenk)  emposca ise emgi yaparak hem kirletip hem de pamukta değişik hastalıklara neden olabilmektedirler. Empoasca asıl zararı yaprakları emerek, yaprakların morarmasına cansızlaşmasına neden olur. Bunun en büyük zararı ise makineli hasatta defolyantların çalışmasını engellemektedir.

      Cansız kalan yapraklar uygulanan deolyantlara (yaprak dökücü ilaç) tepki veremez. Pamuk bitkisi bünyesine ilacı alamadığı için istenilen düzeyde yaprak dökümüz sağlanamaz. Dolayısıyla makineli hasatta başarı oranını düşürür. Makine ile hasat yapamayan üreticilerimizde gereken tedbirleri almalıdır.  Yaprak bitlerinin neden olduğu Zenk ile kaplı olan pamuğu toplamak ciddi bir sorundur ve zenk ile kaplı olan pamuğun hem görüntüsü hem de kalitesi düşük olur. Çoğu üreticimiz bu zararları tanısada buradan bir kez daha tanıtmakta fayda vardır.

       Pamuk yaprakbiti: 1-2 mm büyüklükte, açık sarı yeşil, pembemsi kırmızı ve siyah olmak üzere çeşitli renklerde görülebilir. Vücutta abdomenin sonuna doğru iki yanda bir çift mum borucuğu (kornikulus) bulunur. Zararlıya halk arasında "Püseron, Ballık, Zenk" gibi adlar verilir. Kanatlı ve kanatsız formları vardır.
Eşeyli ve eşeysiz çoğalabilen zararlı, ülkemiz pamuk alanlarında eşeysiz olarak üremektedir. Zararlı 4 nimf dönemi geçirerek, pamuk sezonunda bir dölünü 4-7 günde tamamlamaktadır. Genellikle nemli ve serin havadan hoşlanan yaprakbitinin popülâsyonu düşük nem ve hava sıcaklığının artışı ile ani düşüşler gösterir ve hatta yok olur. Temel gelişme dönemindeki ilk bulaşmalarda tepe sürgünlerinde, sonraki dönemlerde ise yaprak altlarında koloni halinde yaşarlar.
yapraklarda renk değişir ve kıvrılır, bitki gelişimi yavaşlar. Ağır bulaşmalarda salgıladıkları yapışkan ve tatlı madde ile fumajin oluşmasına ortam sağlar. Oluşan fumajin de fotosentezi önlediği için daha çok zararlı olur. Genç fidelerde veya ileri devrelerde bitki üzerinde veya çevresinde karıncanın görülmesi orada yaprakbitinin bulunabileceğini gösterir. Dengesiz sulama ve bilhassa aşırı azotlu gübre kullanımı halinde bitkide gevşek bünyeli bir yapı oluşacağı için zararlının yoğunluğu artar. Temel gelişme döneminde hava sıcaklığının yükselişi ile yoğunluğu azalır.       Empoasca: Ergin yumurtalarını genel olarak yaprak, sap ve damar epidermisleri altına bıraktığından, gözle görülmesi mümkün değildir. Larva ergin oluncaya kadar 5 gömlek değiştirir. Kışı ergin olarak geçirir. Ülkemizde yılda 8 döl verebilmektedir. Zararlı, genellikle yaprakların alt yüzünde beslenir ve sokup emmek suretiyle yapraklarda siyahlaşmış noktalar oluşturur. Emgili yapraklar sararır, beyazlaşır ve aşağı doğru kıvrılır. Gelişmede durgunluk göze çarpar, yaprak ve tarak dökümüne neden olur. Pamuk yaprak pirelerinin zararı sadece özsu emmekle değil, bitki bünyesine zehirli salgı salgılamakla da olur. Salgılanan toksik madde yaprağın phloem dokusu hücrelerinde hipertrofi meydana getirir, bu nedenle de özsu taşınmasında tıkanıklıklar olur. Pamuk yetiştirilen alanların tümünde görülür. 


12216 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası