• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi36
Bugün Toplam301
Toplam Ziyaret13004547
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
Tarımsal Teknoloji Alanında Gelişmeler
10/08/2011

            Ülkemizde biyoteknolojik yöntemle tohum üretimi yok denecek kadar azdır.  Türkiye’de ilk kez olmak üzere biyoteknolojik bir gıda üretildi. Yerli biyoteknolojik soğanla tanıştık. Domates, biber ve diğer sebzeler için de çalışmalar sürüyor.
            Türkiye tarımsal teknolojide dışa bağımlı bir ülke. Domates tohumumuz ABD, Fransa ve Hollanda’dan geliyor. Hıyar tohumu ABD’den, lahana tohumu Uzakdoğu’dan, vs.

            Toplamda yılda 150 milyon dolarlık tohum ithal ediyoruz.Kısaca bugüne kadar ülkemize uygun tohum çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fazla bir ilerleme kaydedilemedi. Yöresel tohumlarımız için geleceğe dönük koruma amaçlı bir proje de hayata geçirilemedi.  Kısa adı BİYOM olan proje tüm bu konularda çığır açacak bir çalışma. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜBİTAK ve Denizli Ticaret Odası desteğiyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) bünyesinde kurulan bu merkez henüz yolun çok başında. Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) adı verilen bu teknoloji üssü Türkiye’yi geleceğe taşıyacak bir proje. Burada sebze türlerine ait yüksek kaliteli ve verimli çeşitler, geleneksel ve modern yöntemler birlikte kullanılarak ıslah edilecek. Gelecek nesillere de aktarmak üzere saf yerli tohumlar üretilip korunacak. Artık tüm dünya tarımda üretim artışı için verimlilik kadar tarımsal teknolojiyi de ön planda tutuyor. Denizli’de kurulan bu laboratuar Türkiye’ye tarımsal teknoloji alanında sınıf atlatacak. Artık Türkiye’de de zirai ilaçlara çok fazla gereksinim duymayan, hastalıklardan arınmış tohumlar üretilecek. Bu alanda dışa bağımlılık azalacak.

           İşte biyoteknolojik soğan bu alanda bir ilk. Biyoteknoloji ya da bilimsel adıyla dihaploidi yöntemiyle üretilen soğanın anlamını da açıklamaya çalışalım. Biyoloji derslerimizde görmüştük; bitkilerde olgunlaşan erkek organdan dağılan çiçek tozları (polenler) çeşitli vasıtalarla dişi organın tepeciği üzerine gelir. Tozlaşma adı verilen bu sürecin sonunda tohum oluşur. Dihaploidi yönteminde ise laboratuar ortamında tozlaşma olmadan sadece çiçeğin poleninden yani döllenmemiş yumurtalardan fide elde ediliyor. Yani oldukça teferruatlı ve uzun bir yöntem.

           Bu projeyle ulusal tohum gen kaynakları korunacak. Türkiye kendi topraklarına uygun, yüksek verimli ve kaliteli tohumları üretecek. Dünyanın en zengin floralarından birine sahip olan Anadolu ve Trakya topraklarındaki tohumlar, ileri teknolojilerle geleceğe taşınacak. Çevre kirliliği, kontrolsüz kullanım, global ısınma ve diğer etkenlerle risk altına giren türlerin devamlılığı sağlanacak.

         Bu laboratuar, 4 bin metrekare üzerinde kurulu modern bir proje. Burada ayrıca Türkiye’de ilk kez olmak üzere GDO’lu ürünlerin tespit işlemi de yapılacak. Hatırlanacağı üzere Türkiye’de GDO’lu ürün tespiti üzerine bir merkez olmadığı için ithal ürünler yurtdışına yollanmıştı. Bu süreçte ithalat tıkanmış ve piyasada sıkıntılar oluşmuştu.

        Ekonomistler iyi bir strateji sahibi olmanın dünyadaki öldürücü rekabette hayatta kalmak anlamına geldiğini söyler. Türkiye gıda alanında yakın zamana kadar strateji sahibi olma konusunda sıkıntı yaşıyordu. İthalata bağımlıydı. İşte BİYOM, gıda stratejisinde bu durumu değiştirecek ve Türkiye’yi rekabette hayatta tutacak bir proje.



2394 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası