• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi25
Bugün Toplam1129
Toplam Ziyaret13008617
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
Neden Sertifikalı Tohumluk
17/08/2011
Tarımsal üretimde verimi artırmak için genetik potansiyeli yüksek çeşitlerin sertifikalı tohumluklarının , uygun bölgelerde ve uygun yetiştirme teknikleri ile birlikte tarımsal üretimde kullanılması gerekmektedir. Islah edilmiş çeşitler ve kaliteli tohumluklar verimliliği artırır, üretim riskini azaltır sonuçta çiftçi gelirini yükseltir. Ekilen tohumlukların teknik olarak 3 yılda bir sertifikalı tohumluklarla yenilenmesi, için ülkemizde her yıl 627 bin ton buğday, 250 bin ton arpa sertifikalı tohumluğu kullanılması gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerde sertifikalı tohumluk kullanımı % 50'nin üzerinde iken Türkiye'de bu oran % 10-15 civarındadır.Kalitesiz tohumlukla üstün verim almak imkansızdır.
Tarla Özenle Seçilir: Tohumculuk çok titiz çalışma gerektiren bir uğraş dalıdır. Tohum üretimi yapılacak tarlalar çok iyi hazırlanmalı, Çeşit karışımının önlenmesi için temiz tarlaya ekim yapılmalı, uygun yetiştirme teknikleri kullanılmalıdır. Ayrıca, başarılı tohumculuk için mekanik karışıma sebep vermeyecek izolasyon mesafesi , ön bitki münavebe şartlarına uyup uymadığı kontrol edilir.
Tarlada Başak Temizliği Yapılır: Hasattan önce Tohumluk yapılacak parsellerin her metrekaresi dolaşılarak ; tarlada çeşit karışıklığının ve hastalıklı bitkilerin en iyi görüldüğü sarı olum devresinde Diğer Tür ve Çeşitler, Diğer Cins Hububatlar ,Zararlı Yabancı Otlar, Hastalıklı Başaklar el ile çekilerek tarladan uzaklaştırılır.
Laboratuar Kontrollerinden Geçer: Modern Tohum Hazırlama tesislerinde elenen Tohumluğa sertifika veya rapor verilebilmesi için tohumluklar cinsine göre laboratuar analiz testleri, safiyet ve çimlenme yönüyle standardı tutan numunelere sertifikalı olduğunu gösteren orijinal, anaç veya sertifikalı tohumluk sertifikası, kontrollü veya kontrol edilmiş tohumluk olduklarını belirten tohumluk analiz raporları verilir. Sertifika raporu alan tohumlar OECD standartlarında Türk çiftçisine sunulmak üzere dağıtıma hazır hale getirilir.
Genetik Potansiyeli Yüksektir: Tohumluğun en çok dikkat çeken özelliği onun genetik yapısıdır. Bilindiği üzere, yeni ve üstün bitki çeşitlerinin tarımsal üretime sokulması sayesinde önemli verimlilik artışları sağlanabilmektedir. Yapılan pek çok araştırmalar göstermiştir ki, köy çeşitleri veya yerel populasyonlarla karşılaştırıldığı zaman, ıslah edilmiş çeşitlerin genellikle hububatta % 25'e varan verim artışı sağladığını ortaya koymaktadır.
 Çimlenme ve Sürme Kabiliyeti Yüksektir: Genetik üstünlüğün sağladığı yararlara ek olarak, çimlenme ve sürme kabiliyeti gibi fizyolojik özellikleri yanında , hastalık etmenleri ve zararlılarla bulaşık olmayan veya bunlara karşı kimyasal maddeler ile korunmuş tohumlukların tarımda kullanılması ilave verim artışlarının elde edilmesine imkan tanımaktadır
Modern Tesislerde Elenir ve İlaçlanır: Modern tohumculuk tesislerinde hazırlanan sertifikalı tohumlukların uzunluk bakımından farklı daneleri diskli ve silindirik ayırıcılarla, özgül ağırlık bakımından farklı, hastalıklı ve cılız daneleri ,gravite tablaları ve aspiratörlerle ,yüzey karakteristikleri bakımından farklı olanları merdane ve magnetik ayırıcılar ile, şekil bakımından yassı ve yuvarlak daneleri spiral ayırıcılarla ayrılır. Zayıf,kırık dane,yabancı ot tohumları,yabancı çeşitlerden temizlendikten sonra sıvı ilaçlarla ilaçlanarak sürme ve rastık hastalıklarına karşı %100 kontrol sağlanmaktadır. Bu şekilde hazırlanan tohumluklar çuvallanıp üzerine kazanılan sertifika döl kademesi etiketi bağlandıktan sonra dağıtıma hazır hale getirilmektedir.
Üretimde Verim Artışı Sağlar: Islah edilmiş çeşitlerin ve kaliteli tohumlukların tarımda kullanılması, hem tarımsal işletmeler hem de bölge veya ülke ekonomileri açısından kayda değer faydalar temin etmektedir. Bunlardan bazıları verim ve kalite artışıdır. Ayrıca Sertifikalı hububat tohumluğu iyi çimlenme ,hızla gelişmesi sonucu % 20-25 verim artışı sağlar netice olarak çiftçi gelirini yükseltir..


3606 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Hava Durumu
Saat
Site Haritası