• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi51
Bugün Toplam506
Toplam Ziyaret13004752
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
BİYOLOJİK MÜCADELE-2
06/09/2011

Bir bölgeye yeni bir zararlı girdiğinde, girdiği bölgede doğal düşmanları da yoksa kısa bir süre sonra çok yüksek populasyonlar oluşturarak ekonomik zararlara neden olurlar. Bu zararı önlemek için, zararlının orijin ülkesinden doğal düşmanları ithal edilerek zararlının bulunduğu faunaya yerleştirilmeye çalışılır. Aynı işlem yerli doğal düşmanların etkili olmadığı ekonomik zararlı yerli türlere de uygulanmaktadır. En eski yöntemlerden biri olduğu için buna “Klasik Biyolojik Mücadele” adı da verilmektedir.

Doğal düşmanlar salındıkları faunaya yerleşip, çoğalıp ertesi yıla geçemiyorsa, ithal edilen doğal düşman salım için yeterli miktarda değilse veya doğada mevcut doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alabilecek populasyon düzeyinde değilse, bu gibi durumlarda doğal düşmanlar laboratuvarlarda periyodik olarak üretilerek gerekli zamanlarda ve yeterli sayıda zararlının bulunduğu alana salınır. Bu yöntemde en çok kullanılan biyolojik mücadele etmenleri entomopatojenlerdir. Dünyada bugün birçok entomopatojen ticari olarak üretilmekte ve ekonomik zararlı türlere karşı kullanılmaktadır. Parazitoit ve predatörlerin üretimi entomopatojenlere oranla hem zor hemde daha pahalıdır. Tüm bunlara karşın yine de bazı firmalar ve küçük işletmeler bu doğal düşmanları av ve konukçuları üzerinde üretip satmaktadırlar. Parazitoit ve predatörlerin yapay besi ortamlarında üretilmeleri daha ucuza malolmaktadır. Ancak buradaki esas problem yapay besi ortamında üretilen doğal düşmanların doğada etkili olup olmadığının araştırılarak ona göre yapay besi ortamının hazırlanmasıdır. Bunlara ek olarak parazitoit ve predatörlerin üretimi ve salımı belli standartlara oturtulmalıdır. Örneğin, bir yumurta parazitoiti zararlı yumurtasının doğada bulunduğu bir dönemde ve günün serin saatlerinde salınmalıdır. Salımlar da zararlı populasyonuna göre yararlının salım miktarı hesaplanmalıdır. Bu tür güçlükler nedeniyle parazitoit ve predatörlerin çoğaltılıp salınması genellikle yüksek ekonomik değeri olan ürünlerde ve sera vb. dar alanlarda uygulanmaktadır. Doğal düşmanların çoğaltılarak salım yöntemi son derece çevre dostu bir yöntemdir. Ancak yukarıda özet olarak değinilen problemler aşılmadan, doğal düşmanların üreticiye sunulması bu yöntemin gelişmesini önemli ölçüde engelleyecektir.

 

Bu yöntem aslında mevcut doğal dengenin korunmasında veya denge bozulmuş ise tekrar kurulmasında en önemli çalışmaları oluşturur. Çünkü doğada her zararlının birden fazla doğal düşmanı olup, zararlılar bunlar tarafından baskı altında tutulurlar. Herhangi bir nedenle (bilinçsizce ve sık ilaç kullanımı, biyotopların doğal düşmanlar aleyhine değiştirilmesi vb.) bu doğal düşmanlar olumsuz yönde etkilenirse, yani populasyonları düşerse, doğal düşman baskısından kurtulan zararlılar kısa bir süre içinde çoğalarak ekonomik zarar düzeyinin üstüne çıkarlar ve önemli ölçüde zarar oluştururlar. İşte bu nedenle ekosistemler zararlı ve yararlılar açısından çok iyi araştırılarak zararlının baskı altında tutulmasında ana faktör olan doğal düşmanların tüm ekolojik istekleri yerine getirilmeye çalışılmalıdır. Doğal düşmanların faaliyetini engelleyen faktörler araştırılarak ortaya konulmalıdır.

Koruma ve destekleme çalışmalarında aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir: Geniş spektrumlu ilaçlar yerine spesifik ilaçlar kullanılmalı, Olanaklar ölçüsünde kaplama ilaçlama yerine nokta ilaçlamaya yer verilmeli, İlaçlamalar, doğal düşman faaliyetinin en yoğun olduğu dönemin dışında yapılmalı, Doğal düşmanların inaktif dönemlerinde saklanabilecekleri barınaklar oluşturulmalıdır.



2103 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası