• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi44
Bugün Toplam396
Toplam Ziyaret13004642
Muhammed Özkılınç
furatbilen@hotmail.com
RAMAZAN TAVSİYELERİ
22/07/2012

 

 

“kim inanarak ve sevabını Allah (cc) tan umarak ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Müslim, Riyazus salihin H no= 1218)

            İşte böylesine değerli bir ay ve bu aydaki bu denli değerli olan orucun hakkını verebilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var ki önce bunları özetleyip sonra bir kısmını detaylandıralım.

  1. Orucu tüm organlarımızla tutalım ki oruç da bizi tutsun.
  2. Faydasız söz ve davranışlardan sakınalım ki orucumuzun sevabı zail olmasın.
  3. Ramazan ayında namazlarımızı cemaatle ve camide kılalım.
  4. Teravih, kuşluk, evvabin ve teheccüt namazları üstünde daha dikkatli duralım. Sahura nasıl olsa kalkıyoruz teheccüde 15 dakika ayırırsak yeterlidir.
  5. Günlük Kur'an-ı kerim okumayı ihmal etmeyelim ve asgari üç hatim yapmaya çalışalım, bunlardan birisi de meal olsun ve tefekkürle olsun. Birini de aile efradımızla beraber okumaya çalışalım.
  6. Resulullah (sav) tan me’sur olan günlük dua ve zikirlere önem verelim. Asgari 100 İstiğfar, 100 tevhid, 100 salâvat, 100 defa da “sübhanellahi vel hamdulillahi ve lê ilêhe illellahu vellahu ekber” gibi. Tercihen sabah-akşam me’surat (Resulullah (sav) ın tavsiye ettiği dua ve zikirlerin derlendiği kitapçık) okuyalım.
  7. Davetlere icabet edelim ve gücümüz oranında komşu ve akrabalarımızı iftara davet ederek sılayı rahmi ihya edelim. Davetlerde de israftan, fuzuli masraftan kaçınmak ve sadelik prensibimiz olsun. Misafirlik ve ikramların seyrelmesinin hatta neredeyse bitmesinin bir sebebi de illaki mükellef sofralara şartlanmamızdır.
  8. Gücümüz oranında hayır ve hasenatta bulunalım, bunda da akrabaya öncelik verelim.
  9. Davet ve tebliğe her zaman ama bu ayda daha da önem verelim. Şeytanların zincire vurulmuş olmasından dolayı bu ayda yapılan davet ve tebliğin etkisi çok daha fazla olacaktır.
  10. Camiye giderken komşu arkadaş ve akrabalarımızdan da birilerini davet edelim. Özellikle teravihlere ehlu-iyalimizi de mümkün mertebe beraberimizde götürelim.
  11. Oruç rehavetine kapılmadan ders ve sohbetlerimizi devam ettirelim. İbadetleri çoğaltalım ama derslere ara vermeden.
  12. Ramazan ve şevval hilali tartışmasına girmeyelim. Elbette takva olan hilalle amel etmektir. Ancak bu konuda birden fazla görüşün varlığını ve takvim hesabıyla amel etmenin de caiz olduğunu bilerek geniş davranmalı ve tartışmaya girmemeliyiz. Aksi halde bizi birbirimizle didiştirip uğraştırmak isteyenlerin dolmuşuna binmiş oluruz.
  13. Teravihin rek’at sayısı ve camide cemaatle kılınması, toplu halde Kur'an okuma bid’atmıdır değimlidir vb boş tartışmalara girmeyelim. Her dakikası altından değerli zamanımızı bu boş tartışmalar yerine taat ibadetle, Kur'anla, davet ve tebliğle değerlendirelim.
  14. Medyanın malaya’nilerine, belediyeler vb kuruluşların, “ramazan eğlencesi” adı altında sergiledikleri müptezelliklere kanmayalım.
  15. Kartelin promosyonlarına karşı ise uyanık olalım. 11 ay boyunca İslama, Müslüman’a ve her tür manevi değere saldırıyı görev bilen medya ramazan ayında niçin İslam hizmerkarı! Oluveriyor. Esasen kartel medyasının İslami eser diye verdiği her şeye ihtiyatla yaklaşmalıyız. Hele Kur'an mealiyse daha da dikkatli davranmalıyız. Zira nice çağdaş beamların da meal yazdıkları bilinmektedir.
  16. İtikaf sünnetini ihmal etmeyelim. Mümkünse son 10 gün, değilse 3 gün değilse en azından kadir gecesini itikafta geçirmeye çalışalım. Unutulmaya başlayan en önemli sünnetlerden biri de itikaf sünnetidir.
  17. Sair zamanlar da her camiye girişimizde itikafa niyet edelim. Nafile itikafın zaman sınırı yok. Camiye her girişimizde itikafa niyet edersek, camide geçirdiğimiz zaman yaptığımız ibadete ek ayrıca sevap olarak yazılır.
  18. Tüm bunlardan aile efradınızla beraber yapabildiklerimizi beraber yapalım. Esasen bu güzelliklerin hepsini sadece ramazanda da değil, mümkün mertebe ve her zaman aile efradınızla paylaşmalıyız. Ta ki çocuklarımız daha küçük yaşta Kur'an, namaz, cami, ders, sohbet vb ibadetlere aşina olsunlar.

 

Resulullah (sav) :”Oruçlu olduğunuzda çirkin söz ve davranışlardan sakının. Şayet biri size sataşırsa ben oruçluyum desin.” Bu vb nice hadisler, orucun sadece mideyle değil, tüm organlarla tutulması gerektiğini açıkça ifade ediyor. Her organımız bedenimizin bir şubesi. Organların tamamının oruçlu olması, orucumuzu ikmal emektedir. İşte her bir günü kişiyi yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştıran oruç da bu oruç. Beş duyu organıyla beraber kalp ve ayaklar yedi eder mesela… Bunlardan her birinin orucunun bozulması, orucunun yedide birinin bozulması demektir.

            Yani oruç fiziki olarak bozulduğu gibi, metafizik / manevi olarak da bozulabilir. Kendi irademizle bilerek haram bakmak, haramı konuşmak veya dinlemek fiziken orucu bozmasa da manen bozar. Başka bir tabirle böyle bir durumda kişiden oruç borcu düşse de, oruçtan alacağı artı sevabı kaçırabilir ki bu, büyük bir kayıptır. Nitekim Resulullah (sav) Şöyle Buyuruyor: "Âdemoğlunun her amelinin sevabı on mislinden yedi yüze kadar katlanır. Allah bu­yurdu ki: "Ancak oruç müstesna. Çünkü o be­nim içindir; onun mükâfatını ancak ben vere­ceğim. Çünkü o, şehvetini ve yemesini sırf be­nim için terk ediyor. (…) (Buhari, Müslim, Riyazus Salihin H no=  1214)

            Hem şart ve erkan, hem de huşu ve hudur hakkı verilmeyen ibadetlerle ilgili, Resulullah (sav) ın önemli ikazları var. “Bazı hadislerde mealen: ”nice namaz kılanlara yorgunluk, oruç tutanlara açlık, gece namazına kalkanlara uykusuzluk, zekât ve infakta bulunanlara fakirlikten başka bir şeyin kalmayacağı ifade edilir. Bir rivayette de nice amellerin, eski paçavra gibi sahibinin suratına fırlatılacağına dair uyarı yapılır. Şu halde nice emeklerle işlediğimiz amellerimizin özellikle oruç gibi zahmetli bir ibadetin berheba olmamasına dikkat edelim. Orucumuzu tüm hücrelerimizle olmasa da bari tüm organlarımızla tutalım. Diğer bazı detaylar sonraya inşallah. Selam ve dua… mozkilinc@hotmail.com

 

 

 

 



3888 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Zi-n Nureyn Osman (ra) 36 - 26/10/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 36
Lüks hayat mı huzur mu - 04/10/2021
Lüks hayat mı huzur mu
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım - 20/09/2021
Çevre Evimizdir Temiz Tutalım
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi - 09/09/2021
Emperyal Zalimlerin Geçim Kaynağı Savaş Endüstrisi
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat - 26/08/2021
Musibetler Uyarı Ceza Mükâfat
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31 - 29/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 31
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30 - 27/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra) 30
Zilhicce Ayının Fazileti - 15/07/2021
Zilhicce Ayının Fazileti
Zi-n Nureyn Osman (ra) - 09/07/2021
Zi-n Nureyn Osman (ra)
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası