• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi36
Bugün Toplam225
Toplam Ziyaret13004471
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
HAŞERE, AKREP, YILAN SOKMALARI
08/05/2013

Bu haftaki yazımız da sizlere tarımsal konu dışında bir konuya değinmek istedik, hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber birçok haşere ve böcek türleri toprak yüzeyine çıkıp tehlike saçmaya başladı,  bunlardan kene,akrep yılan vb en zararlı canlılardır. Piknik alanlarında, köylerde  ve tarlada çalışan insanlar bu tür zararlı canlıların saldırılarına maruz kalabilirler. Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için; akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu yada oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik yada çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır. Otluk yada sazlık arazide bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş yada diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı yada bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir.

      Böcek Sokması halinde uygulanacak tedavi yöntemleri:Böcek sokmasının görüldüğü bölgeye buz tamponu uygulanarak böceğin zararlı etkisinin kana karışması engellenir. Eğer herhangi bir alerjik reaksiyon riski yoksa bölgesel ağrı kesici kremlerle ağrı dindirilir. Isırılan bölge soğuk su ve sabunla yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Isırılan bölge kesinlikle kaşınmamalıdır. Sokulan bölgede kızarıklık şişme olması durumunda zaman kaybetmeden doktora müracaat edilmelidir.

      Böcek ısırmalarına karşı yapılmaması gerekenler: Eğer bir böcek tarafından ısırılmışsak kesinlikle ısırılan bölgenin kaşınmaması gerekmektedir. Bölgeyi sıcak su ile ovmak ta yanlış bilinenlerdendir. Bölge bilakis soğuk tampon ile basınç altına alınmalıdır. Eğer vücuda kene yapışmışsa kesinlikle kene vücuttan kopartılmamalı acilen doktora görünmelidir. Böcek ısırmasının görüldüğü yer kesinlikle emilmemeli, kanı dışarı akıtılmamalıdır.

      Akrep sokmasında ilk yardım yapmak için, akrep sokmasının gerçekleştiği yerin altı bir ip ile bağlanır; ip akrep sokmasının üst tarafından da dolanarak akrep sokmasının gerçekleştiği bölge iyice sıkılır, ve sonrasında, akrep sokmasının gerçekleştiği bölge jilet ile çizilerek kanatılır, ve akrep zehirinin akıtılması sağlanır.Akrep sokmasında ilk yardımdan söz ederken çiğ yumurta ile uygulanacak olan yöntemi de hatırlamak gerekir. Akrep sokmasında ilk yardım sırasında, akrep zehirinin akıtılabilmesi, ve akrep sokmasının gerçekleştiği yerin içinin çürütülmesi için bölgeye çiğ yumurta sürülmelidir.

Yılan Sokması Ve İlkyardım :

      Belirtileri : Yılan, soktuğu yerde yarım ay şeklinde bir iz bırakır. Meydana gelen izin uç kısmında iki adet derin diş izi bulunur. Yılan bu iki diş izinin bulunduğu yerden zehrini akıtır. Diş izlerinin bulunduğu yerde ağrı şişlik ve morarma olur. Ayrıca bulantı ,kusma , genel felç, diğer bazı zehirlenme belirtileri ve şok görülür.

İlkyardım : Önemli olan ;yılan zehrinin vücuda yayılmasını engellemek ve dışarıya atılmasını sağlamaktır. Bunu yapmak için :

· Isırılan yerin alt ve üst kısmından turnike ile sıkılır

· Isırılan yer temiz bir bıçakla X şeklinde çizilerek kanatılır. Kanatılan yer sürekli emilerek tükürülür. (Ağızda yara ve çürük diş olmamalıdır.)

· Isırılan yer kalp seviyesinden aşağıda tutulur.

· Isırılan yere zehrin etkisini azaltmak için soğuk su – buz uygulanır.

Şoka karşı önlem alınır. Isırılan yer mersolle silinir temiz bir bezle kapatılır. Yılan serumu yapılmak üzere en yakın sağlık kuruluşuna götürülür. 



4275 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası