• https://www.facebook.com/Viran%C5%9Fehir-Bizim-Gazete-1269353489770245
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05336770791
  • https://twitter.com/bizimgazete63
  • https://z-p15.www.instagram.com/viransehirbizimgazete63/
  • https://www.youtube.com/channel/UC_BshBmcwBr1dd-R9Obx0ag
Üyelik Girişi
TAZİYELER

TAZİYELER:



 

 

Nöbetçi Eczaneler

Perşembe


 

  

Cuma

 

 

Cumartesi

 

 

Pazar

 

 

Pazartesi

 

 

Salı

 

 

Çarşamba


 


Nöbetçi Eczane Listesi Kaynağı: Ş.Urfa Eczacılar Odası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi29
Bugün Toplam367
Toplam Ziyaret13004613
İSA KEMAH Ziraat Mühendisi
isakemah@tarimkredi.org.tr
Azot ve Kalsiyum-2
17/07/2013

          Fazla miktarda amonyum kullanımı bitkide kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bu özellikle bahçe bitkileri için önemli bir problemdir. Eğer bitki azot ihtiyacını amonyum yada kolayca amonyuma dönüşebilen amin (üre) formu ile karşılıyorsa uygulama sırasında çözünür formda kalsiyum kullanılması tavsiye edilmektedir.
         Kalsiyum hücre duvarları için önemli bir yapıtaşıdır. Hücre uzaması ve bölünmesiyle ilgilidir. Bu hücrelerin pH’sını, yapısal bütünlüğünü ve hücre zarının geçirgenliğini etkiler. Kalsiyumun bitki gelişmesi, canlılığı ve de tohum oluşumunda yararlı etkileri bulunur. Bir çok enzimin aktivitesine etki eder. Kalsiyum eksikliği görülen bitkilerin genç yaprak kenarları kıvrılır, yaprak ucu aşağıya doğru kıvrılarak deforme olur. Yapraklar düzensiz şekilli, kahverengi benekli olur. Sürgün ucu ölebilir. Kök sistemi zayıflar. Bir çok meyvede çiçek burnu çürüklüğüne neden olur. Depoda meyve çürüklüğünü arttırır. Şeker pancarında kalsiyum eksikliği uç yanıklığı, domateste çiçek burnu çürüklüğü, elma ve armutta mantarsı leke ve acı çürüklük olarak bilinen belirtilere neden olur. Bu nedenle hastalıklara karşı dayanıklılık için kalsiyum çok önemlidir.

         Bazen kalkerli topraklarda bile bazı kalsiyum problemleri görülür çünkü buradaki kalsiyum kalsiyum karbonat formundadır. Bu form stres koşulları altında bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda çözünmemektedir. Sulama suyunda ki çözünür kalsiyum ise genelde kalsiyum bi karbonat formundadır ve toprak kurumaya başladığı zaman çözünmez kalsiyum karbonat formuna döner ve bitki kalsiyumdan faydalanamaz. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için toprağa çözünür kalsiyum uygulamak gerekir. Ayrıca kalsiyum ile NO3 toprakta çözünmez CaNO3’e dönüştüğü için bu tip bir uygulama tavsiye edilmemektedir.
Kalsiyum, amin azot etkisine destek olmakta, artan vejetatif gelişme sırasında hücre duvarlarını sağlamlaştırmakta ve bitkiye dayanıklılık kazandırmaktadır. Kalsiyum etki ve alınımını arttıran element ise bor’dur. Bor ayrıca protein sentezi ve amino asit oluşumunda da rol oynamaktadır.
         Bitki ihtiyaç duyduğu besinlerini, ihtiyaç duyduğu miktarda aldığı sürece gelişimine devam eder. Yani bitkinin büyümesi besin elementlerinin alınımı ile sınırlandırılır. Ancak bu besin maddelerini bitkinin kolayca alabileceği bir formda vermek gereklidir.
         Amin azot bitkinin azot ihtiyacını karşılamada doğru bir seçenektir. Buharlaşma ve yıkanma sonucu kaybolmayan amin azotun tamamı bitki tarafından alınabilmektedir. Diğer formların tersine bitki bu besini protein yapımında kullanırken enerji harcamamaktadır. Stres koşulları altında bile amin azot bitkinin sitokinin hormonu üretmesini, generatif büyümesini ve saçak kök oluşumunu teşvik eder.

         Gelişme döneminde amin azota eşlik edebilecek ve etkisini destekleyecek en uygun element kalsiyumdur. Kalsiyum hücre zarının yapısı ve geçirgenliği için önemli bir elementtir. Bitki gelişimine, tohum oluşumuna ve meyvenin raf ömrüne olumlu etkileri vardır. Bor ise bu elementin alınımını ve etkisini arttırır. Araştırma sonuçları kalsiyum ve azotun birlikte uygulanmasının patates verimi, kalitesi, depolanması ve hastalıklara karşı dayanıklılığını artırıldığını göstermiştir.

         Sonuç olarak vejetatif gelişim için bitkilerinize sürekli bir azot kaynağı, dayanıklılık için kalsiyum kaynağı, kalsiyumun alınması ve daha etkili olması için bor kaynağı sağlayarak sağlıklı bitkilere ve yüksek verime sahip olabilirsiniz.

Kaynak; Stoller Int. Ltd. sayfasından derlenmiştir.



3645 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FİDAN DİKİMİ - 03/12/2015
FİDAN DİKİMİ
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI - 28/10/2015
TOPRAKLARIMIZDA ÇİNKO NOKSANLIKLARI
FOSFORLU GÜBRELER - 09/10/2015
FOSFORLU GÜBRELER
MERCİMEK TARIMI - 01/10/2015
MERCİMEK TARIMI
Soğan Yetiştiriciliği - 22/09/2015
Soğan Yetiştiriciliği
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK - 16/09/2015
BUĞDAY TARIMI VE SERTİFİKALI TOHUMLUK
Bitkilerde Demir Noksanlığı - 12/08/2015
Bitkilerde Demir Noksanlığı
AZOT FORMLARI - 05/08/2015
AZOT FORMLARI
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ - 29/07/2015
PAMUKTA YEŞİL KURT TEHLİKESİ
 Devamı
RESMİ İLANLAR
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Site Haritası